Eximbanke v roku 2023 vzrástol zisk na 8,7 milióna eur

05.04.2024 Bratislava

Bratislava 4. apríla (TASR) - Zisk štátnej Eximbanky vzrástol v minulom roku na 8,7 milióna eur. Rok predtým bol výsledok jej hospodárenia 708.000 eur. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa banky Martina Vráblik Solčányiová.

Čisté výnosy z bankových aktivít Eximbanky predstavovali vlani 26,6 milióna eur, čo bolo medziročne o 44,6 % viac. Tento nárast bol spôsobený najmä nárastom bankovej angažovanosti, zvýšením úrokových výnosov, ako aj zmenami podmienok niektorých zmluvných vzťahov. Čisté výnosy spojené s poisťovacou a zaisťovacou činnosťou dosiahli takmer 5 miliónov eur, v porovnaní s rokom 2022 tak vzrástli o 56,2 %.

Eximbanka podporila vlani prostredníctvom svojich bankových a poisťovacích činností export v celkovej výške 1,54 miliardy eur. Ku koncu minulého roka dosiahla jej majetková angažovanosť 1,14 miliardy eur. Celková angažovanosť z poskytnutých úverov, vystavených záruk a ostatných pohľadávok bola vo výške 679,8 milióna eur, čo predstavovalo medziročný nárast o 30,5 %. Celková poistná angažovanosť dosiahla 461 miliónov eur, medziročne tak klesla o 0,4 %.

"Rok 2023 potvrdil, že Eximbanka je v dobrej kondícii. Podarilo sa nám zastaviť klesajúci trend majetkovej angažovanosti, naštartovať nové obchody a získať dvakrát viac nových klientov ako v roku 2022. Potvrdil sa nami očakávaný trend a my sme dosiahli jednu z najvyšších majetkových angažovaností s medziročným nárastom o 16 %. Popritom sme zaknihovali najvyššie prevádzkové výnosy počas pôsobenia Eximbanky," zhodnotil generálny riaditeľ banky Rastislav Podhorec.
 

Vyberte región